Najmanje dva hrvatska državljanina putuju na Kosta Smerladi, kruzeru zadržanom u blizini Rima na kojem se ispituje je li putnica iz Makaa zaražena koronavirusom. Osim hrvatskih putnika, sa njima su i najmanje dva Slovenca.

Kako se nezvanično saznaje, još hrvatskih državljana trebalo je da se danas ukrca na brod, međutim čekaju šta će popodne reći nalazi.

U ambasadi Hrvatske u Italiji, za sad nismo dobili informaciju ima li iko i ko su putnici iz Hrvatske, no da se njih najmanje dvoje nalazi na kruzeru, potvrđeno nam je iz agencija preko kojih putuju.

Nikakvo obaveštenje o hrvatskim putnicima još nema ni Hrvatski zavod za javno zdravlje.

U turisrtičkim agencijama saznajemo da se putnici iz Hrvatske osećaju dobro i čekaju dalja uputstva.

Italijanski kruzer koji trenutno krstari sa 7000 putnika i članova posade, zadržan je uz obalu nakon što je putnik iz Kine pokazivao znakove koronavirusa.

Kruzer Kosta Smeralda trenutno se nalazi u blizini Ćivitavekije, oko 56 kilometara severno od Rima.

Ceo brod stavljen je u karantin nakon što je žena (54) iz Makaa prijavila temperaturu i disajne probleme.

Ona i njen saputnik, za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi koronavirusom, izolovani su i tesirani.

Žena, koja nije identifikovana, kontaktirala je lekare na brodu u sredu uveče te prijavila da ima temperaturu i pati od respiratornih problema – prenosi Dejli Mejl.

Rezultati ispitivanja trebali bi stići danas popodne, a ostalim putnicima zabranjeno je napštati brod dok se ne saznaju rezultati.

Izvor: Espreso / Kruzer, Foto: EPA/MASSIMO PERCOSSI