U Rusiji 1. oktobra na snagu stupaju izmene protivpožarnih propisa kojima se, između ostalog, zabranjuje pušenje na terasama u stambenim zgradama.

Ove nove mere pušači u Rusiju su dočekali sa iznenađenjem.

Prema novim pravilima, “otvorena vatra” je zabranjena na terasama zgrada, kao i stambenim prostorijama, spavaonicama i hotelima.

Paljenje šibica i pušenje su, takođe, okarakterisani kao “otvorena vatra”, a zabranjeno je i roštiljanje kebaba, kao i paljenje sveća.

U prvom momentu došlo je do konfuzije oko toga da li je pušenje uključeno u zabranu, a jedan zvaničnik duvanske industrije je rekao da se nova pravila odnose samo na “alkoholičare koji roštiljaju kebab na terasi”.

Ipak, zvanično je kasnije potvrđeno da je pušenje zabranjeno, a za kršenje protivpožarnih pravila predviđena je kazna do 42 evra. Ostavljanje upaljene cigarete koja bi izazvala požar predstavlja, po novim pravilima, krivično delo.

Ovim povodom oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da ruska vlada odobrava sve odluke čiji je cilj spasavanje ljudskih života.

Peskov je napomenuo i da ruski predsednik Vladimir Putin, koji podržava zdrav način života, ne gleda s odobravanjem na pušače.

– Predsednik nikada nije odobravao pušenje jer je pristalica zdravog načina života – rekao je Peskov, dodajući da samo nekolicina ljudi iz bližeg Putinovog okruženja puši i da se oni mogu “nabrojati na prste jedne ruke”.

Izvor: Srbijadanas / Foto: Printscreen