Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja, rekao je da je plan da se vakcinacija protiv korone završi do polovine jula, i to najkasnije! Građani Srbije masovno se prijavljuju za vakcinu, i to jednako za rusku, kinesku i “Fajzerovu”, rekao je on.

– Naročito je značajno što se prijavljuje veliki broj mladih ljudi. Treba imati na umu da niko ko se prijavio, neće ostati bez vakcine. Planira se nabavka osam miliona doza što znači da ćemo moći da vakcinišemo četiri miliona ljudi – rekao je Đerlek.

Prioritizacija je određena, posle medicinskih radnika, zaposlenih i korisnika domova, na redu su stariji od 75 uz prednost onima koji imaju više hroničnih oboljenja. Posle po prioritetu slede oni od 64 do 74 godine.

Pitanje koje mnoge muči kada je u pitanju prijavljivanje za vakcinu koja će nam omogućiti kolektivni imunitet je šta da rade građani koji nisu vični korišćenju računara, ili ga ni nemaju.

Od 14. će biti moguće prijavljivanje putem telefona, i tom prilikom moći će da se izjasne i koju vakcinu žele. Izabrani lekar će imati zadatak da pozove pacijente i obavesti ih da mogu da dođu u dom zdravlja i prime vakcinu, oko tog načina rada ćemo još razgovarati sa direktorima domova zdravlja – kazao je dr Đerlek.

– Ako budemo dobili sve doze koje smo dogovorili, plan je da imunizaciju završimo do kraja maja ili polovine juna. Mlađi tako neće stići na red tek sledeće godine, već u najgorem slučaju početkom maja. Mi ćemo imati na raspolaganju 500.000 doza ruske, milion kineske i 300.000 doza ‘Fajzerove’ vakcine tokom januara i februara – rekao je on.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen