Svet je upravo obišla vest da je vođa Severne Koreje Kim Džong Un preminuo nakon operacije ugrađivanja stenta, a već se pominju mnogi potencijalni naslednici.

Kim Džo Jong je jedno od tih imena. Ona je rođena 1988. godine, najmlađa je ćerka Kim Džong Ila i sestra Kim Džong Una. Članica je Politbiroa i zamenica direktora Odeljenja za propagandu

Prošlog meseca ona je dala svoju prvu javnu izjavu, nazvavši Južnu Koreju “uplašenim lavežom pasa”, nakon što je Seul protestovao protiv vojne vežbe. A u martu je javno pohvalila Donalda Trampa da je Kimu poslao pismo u kom se nadao održavanju dobrih bilateralnih odnosa ponudivši pomoć u rešavanju pandemije koronavirusa.

– Objavljivanje političkih izjava u ime Kim Jo Džong podvlači njenu centralnu ulogu u režimu – kaže Jongšik Bong, istraživač sa Instituta za severnokorejske studije Univerziteta u Seulu.

– Otkrilo se da joj je Kim Džong Un dozvolio da piše tako jezivu izjavu o Južnoj Koreji jasno je da je spreman da dozvoli svojoj sestri da postane njegov alter ego – rekao je Bong.

Kim je bila umešana u uređivanje uspona svog brata kao sledećeg vrhovnog vođe nakon što je Kim Džong-Il doživeo dva moždana udara 2008. godine, ali severnokorejski državni mediji je nisu spomenuli sve do marta 2014. godine, kada je pratila brata tokom izbora za Vrhovnu narodnu skupštinu.

U međunarodnom okruženju, Jo Džong je imala vidljivo prisustvo tokom diplomatskog procesa režima sa Vašingtonom i Seulom. U matičnoj državi, ona je obavljala ulogu glavnog propagandiste čuvajući Kimovu reputaciju kao vođe dinastije koja je Severnom Korejom vladala tri generacije.

– Ima direktan pristup i snažan uticaj na Kim Džong Una – rekao je Leonid Petrov, specijalista iz Severne Koreje i predavač na Međunarodnom fakultetu za menadžment u Sidneju.

– Ona nije povezana sa njegovim čistkama ili vojnim činovima, ali zna sve o njima. Ona je pouzdana politička ličnost koja pomaže Kimu da zadrži pozitivan javni imidž kada ima posla sa strancima ili Južnokorejcima.

U trenutku kada je Kim Džong Un u teškom zdravstvenom stanju nakon operacije srca, spekuliše se da će upravo njegova 31-godišnja sestra da preuzme ulogu vladarke.

Međutim, eksperti smatraju da kultura maskuliniteta i poštovanja starijih nikada neće dopustiti da zemljom vlada mlađa žena. Petrov ističe da je ona samo osoba od poverenja, i neće moći da bude ništa više od toga.

Ali, Ana Fiflid iz Vašington Posta nije tog mišljenja.

– Kim Jo Džong je jedina iz porodice Kim koja je u stanju da preuzme režim od Kim Džong Una – napisala je.

Izvor: Espreso.rs