KFOR POSTAVIO BARIKADE! Albanci ne znaju šta se dešava

Zbog radova na izgradnji puta Dečani Plav , Kfor je postavio barikade kod manastira Dečani, kako objašnjavaju, u svrhu zaštite manastira, a to kod albanskog stanovništva izaziva , navode, „nesigurnost i osećaj političkog pritiska“.

Problem sa izgradnjom puta Dečani-Plav dodatno je povećan jer je Kfor postavio nove barikade u blizini manastira Visoki Dečani, piše Gazeta ekspres.

Takva akcija izazvala je reakciju građana Dečana /albanske nacionalnosti/, koji ove barikade doživljavaju kao politički pritisak i prepreku razvoju normalnog života na ovim prostorima.

Iz Kfora objašnjavaju da su nove barikade postavljene u svrhu zaštite manastira Visoki Dečani. „Radovi su blokirani, jer nisu poštovani uslovi dogovoreni u fazi projektovanja od strane kompanije izvođača, posebno u pogledu poštovanja Zakona o posebnim zaštićenim područjima koji garantuje zaštitu manastira, crkava i drugih srpskih pravoslavnih verskih objekata, kao i istorijskih i kulturnih mesta od posebnog značaja za srpsku zajednicu, kao i druge zajednice na Kosovu“, navode iz Kfora.

Oni dodaju da će se radovi u ovoj oblasti nastaviti nakon rešavanja tehničkih problema.“Radovi će se sigurno nastaviti čim se reše tehnički problemi. Sve lokacije verskog i kulturnog nasleđa vredne su za sve ljude na Kosovu i svi bi trebalo da doprinesu njihovom očuvanju“, stoji u izjavi Kfora.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj rekao je da je obavešten o postavljanju novih barikada u blizini manastira, ali da on i dalje insistira da se one u potpunosti uklone.

„Oduvek sam insistirao da se ove barikade u potpunosti uklone. Pre nekoliko dana došli su u kancelariju iz Kfora i obavestili me da će ukloniti betonske piramide kakve su bile pre, ali da zbog manastira ne mogu ukloniti u potpunosti zaštitu pa će postaviti neke barikade od drveta, a rečeno je da će tu i saditi cveće“, rekao je Ramosaj.

Izvor: Alo.rs