Izračunato u dinar: Evo kolika će vam biti penzija

Mnogi se često nalaze u zbunjujućoj situaciji u momentu kada im se bliži penzionisanje, a glavna dilema je kolika će im biti primanja… Sve više ljudi postavlja ovo pitanje, pa čak i oni koji su mlađi i koji do penzije još imaju da rade.

Zvanično, minimalni broj godina radnog staža za odlazak u penziju je 15 godina. Tako, prema zvaničnoj računici, ako je neko radio 15 godina, i na primer bio taj period bio prijavljen na platu u visini ovogodišnjeg minimalca, u starosti ga očekuju primanja u iznosu od 8.848 dinara.

Ipak, potrebno je istaći da je najveći faktor, pored radnog staža, sama visina primanja i od nje najviše zavise vaša primanja u starosti.

Prema računici koju je Fiskalni savet nedavno uradio za „Blic Biznis“, svi koji su 40 godina radili za minimalac (koji se od 1. januara popeo na nešto više od 40.000 dinara) danas mogu da računaju na penziju od 23.596 dinara.

Za one koji su 40 godina zarađivali više od minimalne zarade i platu od oko 50.000 dinara mesečno penzija bi bila 29.495 dinara. One koji su zarađivali 70.000 dinara sledovala bi penzija od 41.290 dinara, dok za zaradu od 90.000 dinara može da se očekuje penzija od oko 53.000 (53.090 dinara).

– Nakon poslednjih povećanja penzija, primanja za penzionisane radnike sa 40 godina staža iznose u ovoj godini oko 58 do 59 odsto njihove zarade. To je relevantniji pokazatelj nego li odnos prosečne penzije i prosečne plate (koji se razumljivo u široj javnosti najčešće citira), jer u prosečnu penziju ulaze i porodične penzije, i invalidske penzije (koje su godinama bile podložne malverzacijama), kao i poljoprivredne penzije – što umnogome obara prosečan iznos penzije – rekao je za „Blic Biznis“ član Fiskalnog saveta, Nikola Altiparmakov.

Formula

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna ali je suština u tome da što je veća plata tokom radnog staža, to je veća i penzija. Visina penzije, praktično, je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu. Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Na kraju dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom koji od januara 2023. iznosi 1.111,25 dinara.

Još jedno povećanje do kraja godine
Nedavno su naši zvaničnici obelodanili da najstariji građani treba da očekuju nove povišice i da će rast biti dvocifren, ali veći od 10 odsto.

– Veoma veliko povećanje penzija će biti ponovo. Svakako dvocifreno, pre kraja godine, u junu ćemo moći da sagledamo i da vidimo da li ćemo moći od oktobra, novembra ili decembra, u zavisnosti od situacije. I to neće biti 10 posto. Biće penzioneri vrlo zadovoljni. Do kraja 2025. godine prosečna penzija u Srbiji biće 450 evra – naveo je predsednik Vučić.

Izvor: Blic