Epidemija Kovida-19 biće pod kontrolom u junu ukoliko sve pogođene zemlje ozbiljno sprovedu snažne mere za kontrolu na državnom nivou, rekao je Džung Nanšan, poznat kineski stručnjak za respiratorni sistem i šef stručne grupe za borbu protiv korona virusa.

Sa Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, jedan pacijent je otpušten na kućno lečenje, pošto su testovi pokazali da je negativan na korona virus, a njegovo zdravstveno stanje će se i dalje pratiti – izjavila je za RTV Vojvodine, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, Edita Stokić.

Pacijent koji je pušten na kućno lečenje, bio je zaražen korona virusom i boravio je na Klinici za infektivne bolesti KCV. Nakon novog testiranja potvrđeno je da pacijent više nije zaražen i da je izlečen, te je stoga i otpušten sa Klinike.

Prepodne, dopremljen je novi pacijenta iz Opšte Bolnice u Kikindi. To je drugi pacijent zaražen Kovidom – 19 iz tog banatskog mesta.

Trenutno u Kliničkom centru Vojvodine leče se četiri pacijenta obolela od korona virusa. Od ta četiri pacijenta jedan je u teškom opštem stanju i zahteva mehaničku ventilaciju. Svi pacijenti su hemodinamski stabilni, njihovo zdravstveno stanje monitoriše se tokom 24 sata od strane multidisciplinarnog tima lekara Kliničkog centra Vojvodine. Lečenje ovih pacijenata sprovodi se u novoizgrađenoj Intenzivnoj jedinici Infektivne Klinike Kliničkog centra Vojvodine, koja je osposobljena i opremljena najmodernijom opremom. Klinički centar Vojvodine je blagovremeno obezbedio dovoljne količine materijala, svih medicinskih lekova i pratećih sredstava kao i zaštitne opreme neophodne za zaštitu kako zdravstvenih radnika kao i pacijenata koje dopremaju u tu zdravstvenu ustanovu – izjavila je za RTV Edita Stokić.

U Republici Srbiji je do 18 časova 13. marta 2020. godine registrovano ukupno 35 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Do 18 časova 13. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 239 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen