Lider opozicione stranke Prava Crna Gora Marko Milačić izjavio je danas da u Crnoj Gori vlada otvorena diktatura, ističući da učesnici protesa širom zemlje zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veorispovesti brane i čuvaju Crnu Goru, a da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović uništava.

“Ovo je borba između dobra i zla, ovo je borba za i protiv Njegoša. Mi smo Đukanoviću, dostojni naslednici Petra Drugog Petrovića Njegoša, mi smo dostojni naslednici naših velikih predaka. Mi branimo Crnu Goru, mi branimo ponos Crne Gore. Mi je čuvamo, a ti je uništavaš”, izjavio je Milačić novinarima posle puštanja na slobodu iz pritvora u Podgorici, u koji je odveden danas po dolasku na podgorički aerodrom iz Beograda.

On je poručio da je uhapšen 24 sata nakon što je Prava Crna Gora podnela krivičnu prijavu protiv Mila Đukanovića.

“Podigli smo krivičnu prijavu jer je Đukanović pocinio dva krivična dela – izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, kao i izazivanje panke i nereda. Dakle, on je taj koji je u domenu krivčne odgovornosti”, rekao je.

Kaže da je otišao u Beograd na poziv studenata beogradskog Pravnog fakulteta kako bi ispred Crkve Svetog Marka govorio na skupu podrške vernicima u Crnoj Gori, dodajući da se u Beogradu sastao i sa srpskim patrijarhom Irinejom.

Prema njegovim rečima, ovih dana u Crnoj Gori uhapšeno je mnogo opozicionih aktivista, uključujući i one čija imena nisu poznata javnosti niti su objavljivana, ali su zato poznata u Pravoj Crnoj Gori.

Naglasio je da to što se dešava nema veze samo sa Crnom Gorom, ni sa SPC u Crnoj Gori, ni sa SPC uopšte, već, kako je rekao, ima veze sa pravoslavljem, sa regionom i sa stabilnošću regiona.

Milačić je predsedniku Crne Gore poručio da je vreme njegove vladavine završeno.

“Milo Đukanoviću, rekao sam danas prilikom hapšenja i ponoviću, gotov si. Shvataš da više ne kontrolišeš Crnu Goru. A kada neko to shvati, naročito neko ko je navikao da kontroliše sve, on mora biti mnogo nervozan”, kazao je, između ostalog, Milačić.

Milačić tvrdi i da je Đukanović čovek koji je za kratko vreme izgubio moć, dodajući da on možda još uvek nije izgubio institucionalnu moć, ali je zato izgubio moć u simboličnom smislu, što je mnogo važnije.

“Kod svakog diktatora, ne pada prvo institucionalna moć, već simbolička. Prvo pada strah, a onda institucija”, rekao je lider Prave Crne Gore. ističući da je sada potrebno jedinstvo srpskog naroda na svim nivoima u regionu.

Milačić smatra i da Đukanović može, ali neće da smiri situaciju u Crnoj Gori.

“Nije on neiskusan politicar, nije on čovek koji ne ume da smiri situaciju, kao što je crkva i mitropolija zrelim pristupom relaksiraju. Ali Đukanović želi incidente i deli šlemove i gas maske… Očigledno shvata da nema odgovor na ovo što se dešava ovako mirno, tolerantno, dostojanstveno i veličanstvno”, rekao je Milačić.

Izvor: Alo / Foto: Printscreen