HITNO! „SRBIJA JE DE FAKTO UVELA VANREDNO STANJE“ Vučić ZABRINUO NACIJU: Samo juče u jednom lancu marketa prodato je više od 89 TONA ŠEĆERA

Vučić je, za RTS, kazao da se vlasti bave svakim danom da građani ne bi osetili nikakav problem.

Ukazao je na probleme, kao što je povećana potrošnja, na primer šećera.

„Prodamo 400 tona šećera dnevno“
– Samo u Delezu juče prodato je 89,3 tona šećera. Imamo šećera dovoljno, ali logistika ne može da postigne da pokrije veliku potražnju. Iz celog regiona dolaze kod nas da kupuju. Prodajemo 400 tona šećera na dnevnom nivou, a obično je to 170 tona – rekao je Vučić.

Ističe da je samo u „Delezeu“ juče prodato je 89,3 tona šećera.

Vučić je ukazao da su kod nas najjeftiniji šećer, ulje, sada i benzin, pa iz celog regiona dolaze da kupuju u Srbiji.

On je poručio da građani moraju da razumeju da neće biti jednostavno, i da to nije naša krivica, ali je obećao da će vlasti da se bore.

– Amerika uvodi vanredno stanje zbog struje. Želim ljudima da dam informaciju. Na ruskoj nafti nama je, to jest građanima Srbije je iz džepa uzeto 600 miliona dolara godišnje, zbog sankcija Rusiji. U teškoj smo poziciji. Neće biti jednostavno, ali borićemo se. Očekujem od narodne vlade da vodi snažnom ubrzanju u evroskim porocesima, ali da se ne odričemo naše politike zbog nekog poziva – rekao je on.

On je naveo da je iračka nafta skuplja 31 dolar po barelu, a da za nas važe sankcije jer moramo tankerima da dovezemo rusku naftu do Omiša u Hrvatskoj, a prevoz morem je sankcionisan.

Rekao je i da Srbija mora da uloži dodatni novac za gas, i da u petak pre nemačkog kancelara Olafa Šolca u Srbiju dolazi mađarski ministar Peter Sijarto kako bi se potpisao gasni sporazum.

„Srbija sa zalihama gasa može da izdrži 100 dana“
– Idemo odmah, najkasnije od 1. jula utiskivanje 500 miliona kubnih metara u Madjarsku, a obezdebdili smo finansiranje da nam ne utiče na likvidnost, na građane, da ljudi mogu da budu mirni. Neću da govorim kako, videće se za koji mesec – naveo je Vučić, dodajući da je to postignuto delimično sa Mađarima, a delimično iz budžeta.

On je naveo da u Banatskom dvoru trenutno imamo 195 miliona kubnih metara gasa u našem delu, a treba da napunimo do 269,5 kubnih metara za dva meseca, tako da ćemo imati ukupno 770 miliona.

On je rekao da po najgorem scenariju, Srbija sa tim gasom moze da izdrži više od sto dana, što je de fakto cela zima.

Kada je ugalj u pitanju problem je da li ce stići sa remontom u Tentu u Obrenovcu i Kostolcu, a radi se na tome da bude sve završeno do 1. oktobra.

Najveći probelemi su sa naftom, ukazao je Vučić jer se 1. decembra, kada počinje zima, završava grejs period i počinje dejstvo sankcija.

Izvor: Srbijadanas.com