HITNO SE OGLASILA ZAHAROVA: Vučić je bio u pravu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ne bi trebalo da brine zbog toga što Ukrajinu ne primaju u NATO, nego zato što više nema državu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za televiziju „Rusija 24“.
Ruski voditelj je upitao Zaharovu da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića „koji je savetovao Zelenskom da se ne brine zbog toga što njegovu zemlju nisu primili u NATO“. Vučić je takođe kazao da Zapad sprema za Kijev „velike i divne stvari za kraj godine“.

Po mom mišljenju, on je u pravu da bi Zelenski, verovatno, najmanje trebalo da se brine po pitanju toga što Ukrajinu ne primaju u NATO. On ima mnogo drugih, važnijih razloga za uznemirenost – nema više državu, nema ljude, nema industriju, nema proizvodnju, nema političke stranke, civilno društvo, nema nikakvih sloboda – prokomentarisala je Zaharova.

S tim u vezi ona je podsetila na ograničenja upotrebe ruskog jezika u Ukrajini.

– Na milione knjiga je spaljeno, isto kao što je bio slučaj u Trećem rajhu – nikako drugačije, nego baš isto tako. Za svaku reč čoveka mogu vezati na ulici i odvesti u nekakve kazamate. Ljude teraju na front, vezuju za stubove, polivaju farbom, tuku – to su razlozi za pravu uznemirenost – dodala je Zaharova.

Kako je istakla, Zelenskom je bilo važno da sada uđe u NATO kako bi sačuvao granice, jer prilikom ulaska u Alijansu sve članice bi trebalo da priznaju zemlju u okviru njenih granica.

– Međutim, za čitav niz članica NATO ta priča nije zatvorena, naprotiv – to pitanje je otvoreno, prvenstveno za Poljsku – ocenila je Zaharova.

Izvor: Srbijadanas.com