Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju na nivou celih Sjedinjenih Američkih Država zbog koronavirusa.

Tramp je izjavio da će za borbu protiv epidemije koronavirusa biti izdvojeno dodatnih 50 milijardi dolara.

Da podsetimo, samo nekoliko sati pošto je gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio proglasio vanredno stanje u gradu zbog epidemije korona virusa, na prvi pogled se primećuje da su ljudi ozbiljno shvatili situaciju.

Većina javnih institucija je zatvorena – muzeji i bioskopi ne rade, dok obrazovne ustanove prelaze na online predavanja.

– Zvanično proglašavam vanrednu situaciju – rekao je Tramp tokom konferencije za novinare.

Američki lider je objasnio da će to omogućiti da se za borbu protiv koronavirusa izdvoji “do 50 milijardi dolara”.

Vlasti SAD nastavljaju da zatvaraju obrazovne ustanove, uvode zabranu održavanja događaja i okupljanja sa velikim brojem ljudi, a mnoge konferencije se održavaju onlajn.

Režim vanredne situacije će omogućiti administraciji predsednika SAD da operativno raspodeli neophodne resurse za borbu protiv virusa u svim saveznim državama SAD.

Prema poslednjnim informacijama, broj obolelih od koronavirusa u SAD premašio je 1.600 ljudi. Međutim, sumnja se da je obolelih mnogo više. Kako je saopšteno, u Americi je do sad urađeno manje od 10.000 testiranja na koronavirus.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen