HITNO! OGLASILO SE SRPSKO MINISTARSTVO NAKON OBUSTAVE GASA BUGARSKOJ: Poznato kakav scenario čeka našu zemlju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da obustava isporuke ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj ne utiče na snabdevanje srpskog tržišta.

Ona je istakla da Srbija dobija gas Balkanskim tokom preko Bugarske, koja je tranzitna država, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

– Gas dobijamo preko Balkanskog toka u redovnim, dogovorenim količinama od 6 miliona kubnih metara. Trošimo oko 4,6 miliona kubnih metara dnevno, što znači da imamo dovoljno za naše potrebe. Međutim, bez obzira na redovno snabdevanje, mi smo i ranije razmišljali šta možemo da uradimo ukoliko dođe do nepredviđenih situacija, odnosno prekida isporuka gasa tranzitnoj državi, koja, kao što se ranije dešavalo, može da uzima gas za svoje potrebe. Ne treba zaboraviti da je Bugarska 100 odsto zavisna od ruskog gasa i nema mogućnost da nabavi gas za svoje potrebe iz drugih izvora. Nadamo se da se to neće deseti, sve vreme smo u komunikaciji s njima – izjavila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je navela da je država spremna ukoliko do takve situacije ipak dođe.

– Imamo nekoliko mogućnosti, odnosno opcija za koje smo potpuno spremni. Jedna je da koristimo gas iz skladišta u Banatskom Dvoru, gde imamo za sada za 21 dan samo u našem delu. U ruskom delu ima rezervi za još 22 dana. Iz tog skladišta dnevno može da se izvlači 5 miliona kubnih metara i dodatno da krenemo, ako je potrebno, u krizni plan broj dva, a to znači supstitucija gasa drugim energentom, obično je to mazut. Druga varijanta je da dopunimo skladište u Banatskom Dvoru, a treća zakup kapaciteta u nekom skladištu van Srbije, recimo u Mađarskoj i da razmišljamo o zajedničkoj kupovini gasa sa Evropom – pojasnila je ona.

Mihajlovićeva je rekla i da se razmatraju sve opcije kako bi se obezbedile dovoljne količine gasa za predstojeću zimsku sezonu, kada je potrošnja na dnevnom nivou od 11 do 15 miliona kubnih metara. Govoreći o novom ugovoru sa Gaspromom, rekla je da je jedna od opcija produženje postojećeg do kraja godine, umesto sklapanja novog dugoročnog ugovora.

– Moramo da obezbedimo energetsku bezbednost na sve načine, jer u ovom trenutku svaka država brine za sebe. Kada bude gotova interkonekcija Niš-Dimitrovgrad, u septembru naredne godine, tada ćemo sigurno moći da razmišljamo o ugovorima sa drugim dobavljačima. Ili da dobijamo LNG iz Grčke ili gas iz Azerbejdžana – rekla je Mihajlovićeva.

Izvor: Srbijadanas.com