HITNO OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE! IZNOS POREZA UMANJEN I DO 65 ODSTO: Mnogo manje para za registraciju kola

Od 1. januara 2022. godine uvodi se plaćanje poreza na upotrebu motornih vozila srazmerno ekonomskoj moći, odnosno tržišnoj vrednosti automobila, izjavio je juče ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, predstavljajući izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara

Mislim da će ovaj zakon naići na izuzetno odobravanje. Najveći zahvat je kod putničkih vozila i ostalih vozila koja su starosti od pet do 20 godina i koji imaju više od 2.000 kubika. Oni će plaćati niži porez prilikom registracije – rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, trenutno se porez na upotrebu motornih vozila koji se plaća prilikom registracije umanjuje za sva vozila po osnovu njihove starosti za 15, 25 ili 40 odsto.
– Sada se predlaže povećanje procenta umanjenja. Posmatrano po kategorijama, za vozila od pet do osam godina umanjenje poreza biće 25 odsto, umesto sadašnjih 15 odsto, zatim za vozila od osam do 10 godina umanjenje sa 25 odsto ide na 40 odsto, a za vozila od 10 do 20 godina starosti, umanjenje će biti 65 odsto umesto postojećih 40 odsto – rekao je ministar.

On je dodao da se za vozila starija od 20 godina i sada plaća u iznosu od 20 odsto od propisanog iznosa.

Izvor: Alo.rs