Na novi korona virus covid 19 ubuduće će se testirati svi koji imaju teške respiratorne infekcije, bez obzira na to da li su putovali ili ne, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare epidemiolog dr Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

On je rekao da je struka u iščekivanju da da se pojave prvi oboleli koji nisu povezani sa zarazom ili zaraženima u inostranstvu, odnosno u najrizičnijim područjima, te da se s obzirom na to menja način i plan rada.

Mi smo u iščekivanju toga da se pojave slučajevi koji nisu povezani. Po tom pitanju menja se način i plan rada. Uključuje se ispitivanje svake teške respiratorne infekcije ili sindroma. Obavezno će se testirati bez obzira na to da li je bilo putovanja ili ne. Isto važi i za svakog onog ko u Srbiji bude morao da ide na respirator. Bez obzira na to da li je putovao ili ne svaki će se testirati, da bi znali da li nam je virus prisutan i koliko je stvarno prisutan. To su novi planovi koji će da se puste svim zdravstvenim ustanovima, pripremljeni su, samo se dorađuju – rekao je dr Kon.

On je rekao da se svi kontakti sa potvrđenim zaraženim osobama, do detalja ispituju.

– Šta to znači? Prave se liste onih sa kojima je zaraženi bio u kontaktu i na taj način se razrešava situacija bilo kakve i teoretski mogućnosti da se zaraza prenosi. Na svakom delu teritorije Srbije postoje epidemiolozi koji prikupljaju podatke, oni se slivaju i objedinjuju i svakog dana do 18 časova će biti pripremljeni, kako bismo mogli da vam ih saopštimo – kazao je on.

Prema njegovim rečima, mi ulazimo u drugu nedelju korona virusa, prvu smo prošli bez žrtava, što ne znači da ih nećemo imati, a nije nemoguće i da ih nemamo:

Rekli smo na samom startu da ovo traje 6 do 8 nedelja i pratićemo iz nedelje u nedelju. Sa prvom nedeljom smo prošli bez žrtava. Svaka situacija bez žrtava je dobar rezultat. Imaćemo ih, nažalost, voleo bih da nemamo nijednu, što nije nemoguće. Ako budemo jako dobro sarađivali, solidarisali i pravovremeno lečili, možemo proći bez žrtava.

U Srbiji je od korona virusa obolela 31 osoba. Prvi slučaj zaraze otkriven je i potvrđen u petak, 6. marta.

Do sada su na Institutu “Torlak” testirani uzorci 214 osoba.

Broj potvrđenih slučajeva po danima:

Petak, 6. mart – 1

Ponedeljak, 9. mart – 1

Utorak, 10. mart – 3

Sreda, 11.mart – 13

Četvrtak, 12 mart – 6

Petak, 13. mart – 7

Za bliže informacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen