Posle četiri meseca borbe sa koronom, naši stručnjači sve češće ponavaljuju da o koroni zapravo ne znaju ništa.

Epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za sprečavanje epidemije Covid-19, izjavio je da svaka epidemija ima svoj put, da je moguće zaustaviti je, ali da se sa virusom Covid-19 ne može porediti nijedna epidemija.

Da je novi virus zaista nepoznanica potvrđuje i epidemiolog dr Predrag Kon, koji je nedavno izjavio, komentarišući trenutni skok zaraženih, da nema dileme da se korona virus vraća, i da nam je virus pokazao da o njemu ne znamo ništa.

Šta se na kraju ispostavolo da ne znamo?

Za kraj juna ovo nismo očekivali

Ranije prognoze naših stručnjaka kretale su se od toga da ćemo krajem aprila imati pik oko Vaskrsa, a da ćemo nakon toga beležiti sve manji broj zaraženih, da će se to osetiti u maju, dok je za jun predviđeno da će negde od sredine biti samo sporadičnih slučajeva.

Letnje temeprature nisu “otopile” virus

Kada se govorilo o virusu, akcenat je stavljen između ostalog na to da njemu ne odgovara toplo vreme. To jeste tačno, ali virus ne lebdi oko nas već opstaje u organizmu. On će se širiti i prenositi sve dok mu mi to budemo dozvoljavali, što znači, virus opstaje samo u ljudskom organizmu.

Drugi pik prvog talasa

Dok se uveliko priča da je navodno negde krenuo drugi talas, mi još uvek nismo završili sa prvim. Da li ćemo i kada to ne znamo, s obzirom da se kovid bolnice otvaraju ponovo. Među novozaraženima uglavnom su mladi ljudi, što opet na neki način ukazuje da su oni u najvećoj cirkulaciji.

Izvor: Srbijadanas.com