Ražim Mila Đukanovića naredio je da se u gradovima gde je DPS na vlasti ukloni novogodišnja rasveta i to baš na dan kada Srbi slave “pravoslavnui novu godinu”. Kako saznajemo prvi koji se odazva ovoj blago rečeno “bolesnoj” naredbi je Nikšić, tačnije tanmošnji DPS koji vlada opštiniom

Da je Đukanović krenuo u novi “napad” na Srbe i SPC potvrdio je za IN4S Janko Milatović, predsednik OO NSD Nikšić. On je saopštio da je nikšićki DPS odlučio da baš danas Nikšić ne može biti okićen za praznik koji proslavljaju Srbi i svi oni pravoslavni stanovnici koji dočekuju Božić 7. januara

– Navikli smo na očite izlive srbofobije od strane ove vlasti. Poslednji i najvidljiviji je svakako tzv. zakon o slobodi veroispovjesti. Međutim, da bi nam pokazali da u srbofobiji ne zaostaju za svojim gazdama, iz nikšićkog DPS-a su odlučili da baš na današnji dan, kada pravoslavni vernici dočekuju novu godinu po julijanskom kalendaru, u narodu poznatiju kao Srpska nova godina ( mali Božić), raskite grad Nikšić, jer po njihovom intelektualno impotentnom poimanju sveta i međuverskih i međunacionalnih odnosa, Nikšić ne može biti okićen za praznik koji proslavljaju Srbi i svi oni pravoslavni stanovnici koji dočekuju Božić 7.januara – pojašnjava Milatović.

Sasvim je jasno, dodaje on, koliko se kumrovački đaci i njihovi naslednici razumeju u veru i verski kalendar, a kao prilog svemu izrečenom možemo dodati da se njihovi “vjernici” krste levom rukom”.

– Ovo je još jedan pokazatelj srbofobne politike ovog režima, iako je pre nekoliko dana predsednik OO DPS-a izvesni Mitrović rekao da Crna Gora treba da bude i crnogorska i srpska podjednako, ali eto ne daju to oni koji izlaze na litije. Evidentno je da ta izjava nije ništa drugo do obična floskula, kojom je DPS pokušao na jedan amaterski način prikriti svoju srbofobiju, koja je evidentna na svakom koraku, na svakom mestu, i u svakom obliku, počevši od privođenja ljudi zbog srpske zastave, preko već pomenutog zakona, diskriminacije srpskog jezika (koji govori najveći broj građana) a završno sa diskriminacijom pri zapošljavanju u državnim organima onih koji se izjašnjavaju kao Srbi – kaže Milatović.

Ne smemo, takođe, zaboraviti, dodaje on, ni sraman odnos lokalnog javnog servisa RTV NK, koja je verovatno u skladu sa preporukama iz vrha lokalnog DPS-a, spinovala kako su mirni učesnici litije polomili novogodišnje ukrase, ali je ta informacija vrlo brzo demantovana.

Izvor: Informer / Foto: Printscreen