Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je danas NATO da odbaci odluku o davanju Akcionog plana za članstvo BiH, da ne bi bili glavni razlog nefunkcionisanja institucija u toj državi.

Dodika su Šefik Džaferović i Željko Komšić, bošnjački i hrvatski kolega u Predsedništvu BiH, označili kao glavnog krivca za neuspeh sporazuma, koji su 5. avgusta potpisali lideri tri stranke — SDA, SNSD i HDZ BiH. Dodik je izjavio da Republika Srpska nikada nije rekla da ne treba sarađivati sa NATO.

– Imamo određeni oblik saradnje, mi razumemo šta je ta velika vojna integracija i spremni smo da sarađujemo, na nivou na kojem Srbija sarađuje po tom pitanju. Prejudicirati članstvo je apsolutno nešto što je nametnuto – rekao je Dodik novinarima u Trebinju, a prenosi RTRS.

Ne beži, kaže, od razgovora sa komesarom EU za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom. Spreman je, dodao je, da sa Hanom razgovara i kaže šta hoće, a šta neće, ali i da je nemoguća dimenzija u kojoj se unapred nameće šta ko treba da prihvati.

– Prvo treba izabrati Savet ministara. Ja nemam ništa protiv da se na novi Savet ministara stavi dokument koji će se zvati kako god hoće i da Savet ministara o tome odlučuje, ali da neko unapred govori šta treba da odluči taj savet — to je neko drugo pitanje i to je nemoguće – rekao je Dodik.

Izvor: Alo