DIREKTOR UN UPALIO ALARM! Da li svetu stvarno preti „apokaliptični scenario“?

U izjavi u petak, on je istakao kako dve zemlje igraju značajnu ulogu u svetskoj proizvodnji i snabdevanju hranom.

– Rusija je najveći svetski izvoznik pšenice, a Ukrajina je peta po veličini. Zajedno, oni obezbeđuju 19 odsto svetske ponude ječma, 14 odsto pšenice i 4 odsto kukuruza, čineći više od jedne trećine svetskog izvoza žitarica – rekao je on.

Ku je dodao da su ove dve zemlje takođe vodeći dobavljači uljane repice i da čine 52 odsto svetskog izvoznog tržišta suncokretovog ulja. Globalna ponuda đubriva je takođe visoko koncentrisana, a Rusija je vodeći proizvođač.

On je objasnio da će lanac snabdevanja i logistički poremećaji u ukrajinskoj i ruskoj proizvodnji žitarica i uljarica, kao i ograničenja na ruski izvoz, imati značajne posledice po bezbednost hrane.

– Ovo se posebno odnosi na oko 50 zemalja koje zavise od Rusije i Ukrajine za 30% ili više svojih snabdevanja pšenicom – rekao je Ku.

Mnoge od njih su najnerazvijenije zemlje ili zemlje sa niskim prihodima i deficitom hrane u severnoj Africi, Aziji i na Bliskom istoku. Mnoge evropske i centralnoazijske zemlje oslanjaju se na Rusiju za više od 50 odsto svojih nabavki đubriva, a nestašice bi se mogle proširiti na sledeću godinu.

Cene hrane, koje su već bile u porastu od druge polovine 2020. godine, dostigle su istorijski maksimum u februaru 2022. zbog velike potražnje, ulaznih i transportnih troškova, kao i poremećaja u lukama.

Podaci agencije UN pokazuju da su globalne cene pšenice i ječma porasle za 31 odsto tokom 2021. Cene uljane repice i suncokretovog ulja porasle su za više od 60 odsto. Velika potražnja i nestabilne cene prirodnog gasa takođe su povećale troškove đubriva. Tako je cena uree, ključnog azotnog đubriva, porasla više od tri puta u proteklih 12 meseci.

– Intenzitet i trajanje sukoba ostaju neizvesni. Verovatni poremećaji u poljoprivrednim aktivnostima ova dva velika izvoznika osnovnih proizvoda mogli bi ozbiljno da eskaliraju nesigurnost hrane na globalnom nivou, kada su međunarodne cene hrane i transporta već visoke i nestabilne – rekao je Ku.

Izvor: Srbijadanas.com