On je povodom dve decenije od donošenja Rezolucije 1244 rekao da ona nije savršena, ali da predstavlja najbolje rešenje.

Kao najvažniju tačku Rezolucije 1244, Harčenko je istakao to što ona garantuje teritorijani integritet i suverenost Republike Srbije (tadašnje SRJ).

Ambasador Ruske Federacije je istakao da NATO nije pobedio SRJ 1999. godine, jer pobednik ne ide pred Savet bezbednosti i ne traži donošenje rezolucija, već se radilo o traženju kompromisa jer je NATO shvatio da ne može izvršiti kopnenu invaziju na SRJ.

Harčenko je rekao da svet sve više postaje multipolarni i da taj proces niko ne može zaustaviti.

Sve ono što se dešavalo od 1999. godine na Kosovu i Metohiji, a što je činio NATO pakt, Harčenko je nazvao klasičnim krivičnim delima, te je rekao da je toliko protivpravnih dela učinjeno protiv Srbije, da je gotovo nemoguće pravno raspravljati o temi Kosova i Metohije.

Ambasador Rusije je istakao da je Kosovo za Zapad bio samo završni udarac Jugoslaviji, tj. konačna reintegracija ovih prostora.

Govoreći o budućem rešavanju pitanja Kosova i Metohije, Harčenko je ponovio da će Rusija podržati Srbiju u onome što ona bude dogovorila sa Albancima, ali da to mora biti dogovor dve strane, bez pritisaka spolja.

Harčenko je podsetio da Rezolucija 1244 omogućava da se srpska vojska i policija vrate na Kosovo i Metohiju.

Povodom situacije u Crnoj Gori, ambasador Rusije je izjavio je da je Moskva zabrinuta zbog situacije u vezi sa usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i poručio da je najbolji način da se to pitanje reši u Crnoj Gori, u dogovoru sa Srbijom, a ne u Savetu bezbednosti UN.

Izvor: Srbijadanas / Foto: Printscreen