Danas se otvara OBILAZNICA OKO Beograda, a ovo su BITNI PODACI koje trebate da ZNATE

Danas će biti puštena u saobraćaj poslednja deonica obilaznice oko Beograda, koja se prostire od Straževice do Bubanj Potoka u dužini od 9,74 kilometara.

Projektovanje obilaznice je započeto davne 1972. godine u vreme Josipa Broza Tita, a gradnja je počela 1991. godine za vreme Slobodana Miloševića.

Tada je Milošević obećao da će obilaznica biti završena u roku od pet godina. Međutim, tokom ratnih devedesetih godina nije se mnogo napredovalo.

Čak i nakon 2000. godine, radovi su se nastavili sporim tempom. Do septembra 2008. godine prosečno se gradilo samo jedan kilometar godišnje. Sa takvim ritmom, obilaznica od Batajnice do Bubanj Potoka mogla bi biti završena tek 2031. godine.

Nakon više od 30 godina gradnje, putnicima će biti omogućeno da putuju auto-putem u punom profilu od Batajnice do niškog auto-puta kod Bubanj Potoka.

Ukupna dužina ovog dela obilaznice iznosi 47 kilometara, a ima ukupno šest saobraćajnih traka.

Završetkom obilaznice oko Beograda, saobraćaj će biti preusmeren sa preopterećenih gradskih saobraćajnica na obilaznicu, što će smanjiti vreme putovanja za tranzitne tokove, broj saobraćajnih nezgoda, troškove eksploatacije vozila, emisiju štetnih gasova i buku vozila u samom gradu, prema informacijama iz Puteva Srbije.

Obilaznica oko Beograda povezuje deo Koridora 10b, E-75 (granica sa Mađarskom, Horgoš – Novi Sad – Beograd) sa Koridorom 10, E-70 (granica sa Hrvatskom, Batrovci – Beograd), državnim putem IB reda broj 26 i Rutom 4, E-763 „Milošem Velikim“ (Beograd – Požega – granica sa Crnom Gorom, Boljare), a zatim delom Koridora 10, E-75 (Beograd – Niš – Preševo – granica sa Makedonijom).

Evo nekoliko ključnih informacija koje treba znati o obilaznici:

Obilaznica ima ukupno šest saobraćajnih traka.
Na njoj se nalazi pet mostova.
Ima četiri tunela.


Planirana je izgradnja kombinovanog drumsko-železničkog mosta preko Dunava, između desne obale naselja Vinča i leve obale naselja Starčevo, kao i produžetak železničke pruge Beli Potok.

Projekat izgradnje saobraćajnog prstena oko Beograda, koji je izradio Institut za puteve, predviđao je da se povežu Batajnica, koja se nalazi na novosadskom auto-putu, Dobanovci na zagrebačkom auto-putu, Ostružnica na obrenovačkom i Bubanj Potok na niškom auto-putu. Već tada je plan bio da obilaznica nastavi preko Leštana do Pančeva.