„ČLANSTVO KOSOVA U UN JE NEMOGUĆE, TAČKA!“ Ruski ambasador ZAGRMEO

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da rešenje statusa Kosova i Metohije nije moguće bez stava Saveta bezbednosti UN, a samim tim i bez podrške Rusije.

Bocan-Harčenko je podsetio da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN jedini osnovni međunarodni pravni temelj za regulisanje statusa Kosova.

– Glas Rusije u UN ostaje isti, jer mi jesmo, bićemo i ostaćemo stalna članica Saveta bezbednosti UN. Članstvo Kosova u UN nije moguće bez našeg odobrenja. Tačka! Ovo je međunarodno pravno obrazloženje i jeste suštinsko – rekao je Bocan-Harčenko.

U osvrtu na odnose Srbije i Rusije, ruski ambasador je naglasio da ne vidi da Beograd suštinski menja svoj odnos prema Moskvi, kao i da EU tera Srbiju da uvede sankcije, dok sama ostaje najveći međunarodni ekonomski partner Rusije.

– Odnosi se ne menjaju i pored nekih koraka koje preduzima Srbija, poput glasanja za rezoluciju UN protiv ruske invazije na Ukrajinu. Neki koraci su nas razočarali, mislim na rezoluciju u UN. Čuvajući prijateljski odnos, tražimo i razumemo stvarni razlog zašto – rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za N1.

On je dodao da je potez Beograda bio posledica pritiska sa Zapada, ali i dodao da Srbija od Rusije nikada nije trpila pritiske.

Komentarišući otkazanu posetu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, Bocan-Harčenko kaže da bi za Srbiju bilo još bolje da je Lavrov došao, jer bi ta poseta pojačala položaj Srbije.

– To bi bila odlična mogućnost rasprave oko najznačajnijih projekata naše saradnje. Lavrov bi dobio mogućnost neposredno odavde da kaže naš stav o Kosovu i Republici Srpskoj. I Rusiji i Srbiji su oduzeli ovu mogućnost – rekao je ruski ambasador.

On je ukazao da je poseta sprečena „spolja“ i da „njima nije stalo da Srbija vodi i realizuje samostalnu spoljnu politiku“.

– Srbija je izuzetak u odnosu na članice i kandidate za ulazak u EU, jer dok vodi pregovore s Briselom pazi na svoj nacionalni interes, uključujući i odnose sa Rusijom. Srbija ima dosledan i čvrst stav da ne prihvata sankcije Rusiji – zaključio je Bocan-Harčenko.

Izvor: Srbijadanas.com