Posebno zabrinjava činjenica da su neidentifikovane letelice često viđane u blizini vojnih postrojenja i ratnih brodova. 25. jun bi mogao da bude prekretnica ne samo u američkoj već i u svetkoj istoriji – tog dana bi Pentagon trebalo da objavi svoj izveštaj o Neidentifikovanim letećim objektima.

Pojedini kongresmeni su dobili na uvid izveštaj koji se vodi kao strogo poverljivo. I već su se neki oglasili.

– Neidentifikovani leteći objekti bi mogli da predstavljaju pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti – rekao je kongresmen Šon Maloni nakon brifinga u Kongresu o izveštaju Pentagona, piše nemački “Bild”.

U izveštaju je analizirano 120 “incidenata” nepoznatog tipa. Vojni video snimci pokazuju kako NLO-i često izvode neobjašnjive manevre u vazduhu, a ono što posebno zabrinjava je da su često viđeni u blizini vojnih postrojenja i ratnih brodova.

Malo je reći da čitav svet nestrpljivo iščekuje detalje i moguća objašnjenja. Međutim, američki mediji su nedavno otkrili jedan od ključnih delova izveštaja. Najkraće rečeno u izveštaju se konstatuje da nema jasnih dokaza da su vanzemaljci bili ovde, ali isto tako se njihovo prisustvo ne može isključiti. Iako sve zvuči po principu – može da bude ali ne mora da znači – pojedini članovi Predstavničkog doma su zabinuti pristiglim podacima.

– Očigledno se ovde događa nešto sa čime ne možemo da se nosimo – upozorio je republikanac Tim Burčet dok je gore pomenuti kongresmen Šon Maloni izjavio za Njujork Post da je bitno da se otkrije “sa čim imamo posla“.

Američko ministarstvo odbrane još je u aprilu ove godine potvrdilo da su snimci i fotografije koji su se tih dana pojavili u javnosti i na sajtovima koji prate pojave neidentifikovanih letećih objekata – NLO autentični i da ih je zabeležila posada broda “Rasel” na obali San Dijega u julu 2019. godine.

– Mogu da potvrdim da su navedene fotografije i video snimci zabeležili pripadnici mornarice – saopštila je portparolka Pentagona Sju Gaf za CBS Njuz.

Ona je naglasila da u cilju održavanja bezbednost i izbegavanja otkrivanja informacija koje bi mogle biti od koristi potencijalnim neprijateljima, Ministarstvo odbrane ne raspravlja javno o detaljima svojih posmatranja ili ispitivanja različitih pojava zabeleženih u vazdušnom prostoru, uključujući i ove upade označene kao neidentifikovane vazdušne pojave.

Gaf je rekla i da je Ministarstvo odbrane osnovalo Radnu grupu za NLO koja se bavi proučavanjem video snimaka poput ovih i drugih neobjašnjivih pojava, i da je to telo uključilo i ove incidente u svoja tekuća ispitivanja.

U decembru je u Kongresu izglasan zakon o finansiranju koji podrazumeva i direktivu direktoru Nacionalne obaveštajne agencije i Ministarstvu odbrane da u narednih šest meseci objavi izveštaj o ovakvim pojavama.

O postojanju vanzemaljaca se prošle godine oglasio i ruski kosmonaut Oleg Artemjev, koji kako je rekao veruje u postojanje inteligencije van Zemlje i nada se susretu sa vanzemaljcima. Artemjev, koji je dva puta boravio na Međunarodnoj svemirskoj stanici, navodi da do sada “nije mnogo leteo, pa nije stigao da ih vidi”, preneli su tada ruski mediji.

I dok mi pokušavamo da pronađemo vanzemaljce, postoje i oni koji smatraju da se dešava i obrnuto – da oni traže nas. Jedna od novijih studija navodi da su naučnici otkrili oko 1.000 okolnih zvezda nedaleko od Zemlje najverovatnije postavljenih za proučavanje života na našoj planeti.

– Ukoliko postoje posmatrači koji nas traže sa planeta oko ovih zvezda, bili bi u stanju da vide znake života na našoj Plavoj planeti. Neke od tih najsvetlijih zvezda možemo da vidimo noću bez dvogleda ili teleskopa – rekla je svojevremeno vođa istraživanja Lisa Kalteneger, profesorka astronomije na Univerzitetu Kornel.

Astronomi su do sada otkrili više od 4.000 egzoplaneta pomoću “tranzitnog metoda”, kojim se registruje mali pad u sjajnosti neke zvezde svaki put kada je planete zaklone dok kruže oko nje, a ta strategija otkrivanja veoma je uspešna, što je dokazao svemirski teleskop “Kepler” i primenjuje je i njegov naslednik TEŠ.

Izvor: Srbijadanas.com