Masovna proizvodnja vakcina od Kovid-19 u Rusiji počeće već u avgustu, saopštio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) Kiril Dmitrijev.

„Očekujemo da će ruski regulatori već u avgustu odobriti vakcinu. Odmah nakon toga planirana je masovna proozvodnja u kompanijama Ruskog fonda za direktne investicije, R-Farma i Alium. Odobrenje drugih partnerskih država se očekuje u septembru. Masovna proizvodnja ove vakcine može zaustaviti potencijalni drugi talas pandemije“, rekao je Dmitrijev u intervju portalu stopkoronavirus.rf.

On je dodao da u slučaju uspešnog testiranja, do kraja godine će za potrebe Rusije biti proizvedeno više od 30 miliona doza, a za svet više od 200 miliona doza.

Treća faza kliničkog testiranja ruske vakcine planirana je, između ostalog, da bude obavljena i na Bliskom istoku – u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskoj, Africi i drugim državama. Proizvodnja van Rusije će se vršiti kroz partnerstvo sa fondovima pet država. Jedna od kompanija koje pripadaju ruskom fondu će takođe proizvoditi i oksfordsku vakcinu.

Izvor: Espreso.rs