CENE GORIVA ODOŠE U NEBESA? Oglasio se predsednik privatnih pumpi i OTKRIO SVE!

Gorivo u Srbiji će nastaviti da poskupljuje i njegova cena mogla bi doseći 250 dinara po litru, stav je stručnjaka. Ipak, države neće odustati od toga da sama kroz moratorijum diktira cene – jer od toga ima finansijske koristi.

Nakon što je Vlada Srbije produžila Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95, vozače je na pumpama dočekao novi šok i cena goriva od 206,2 dinara po litru. Tako će svakog petka u 15 časova na sajtu Ministarstva trgovine biti objavljena novoformirana cena goriva za narednu nedelju. Zahvaljujući ovom produženju, gorivo je poskupelo za 10 dinara, a njegova cena u Srbiji trenutno se nalazi na istorijskom nivou.

Sa stručnjacima u ovoj oblasti razgovarali smo o tome dokle će cene goriva rasti, kao i do kog nivoa će one doći. Iako je cene naftnih derivata oduvek bilo vrlo nezahvalno i gotovo nemoguće prognozirati, jedno je sigurno – poskupljenjima ovde nije kraj. To je stav Milana Rakića, predsednika Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi, koji smatra da će gorivo koštati i do 250 dinara po litru.

„Naravno da, dokle god je na snazi ova Uredba, možemo očekivati poskupljenja, pa nije nemoguće da litar goriva uskoro košta 245 dinara“, kaže on, dodajući da, dokle god ne postoji jasna računica kako se vrši obračun veleprodajne cene, ne možemo da očekujemo promene na bolje u ovom sektoru.

Kako naš sagovornik objašnjava, veleprodajna cena se računa na osnovu prosečne veleprodajne cene na Marketplacu u Đenovi, na koju Vlada dodaje 43 dolara za troškove transporta.

Manipulisanje cenama

“To je čisto manipulisanje cenom i dokaz da Vlada radi kako god hoće, te ne može biti tačno da se ovom Uredbom štite interesi potrošača”, kaže sagovornik Nove i dodaje da smanjenje akcize sa 20 na 15 odsto, koje je garantovano produženjem Uredbe, nije ostvareno, što je, kako navodi, lako dokazivo uz pomoć računa koji pristižu vlasnicima privatnih benzinskih pumpi.

Iako uz smeh navodi da ovakvim tempom možemo doći i do cene od 1.000 dinara po litru goriva, naglašava da ova situacija nije za šalu, jer Vlada koristi Uredbu da bi “pljačkala sopstveni narod”, te da ova cena goriva objektivno nije srazmerna ceni sirove nafte na svetskom tržištu, koja trenutno iznosi 106 dolara po barelu, koji je nešto više od 158 litara.

“Cena je nepotrebno visoka za potrošače, ali je ova situacija nepovoljna i za prodavce, kojima je marža trenutno 7 dinara po litru. Vlada čak nije htela da dopusti da marža bude 7,2 dinara, tako da sad od akciza uzimaju 95 dinara po litru”, naglašava Rakić.

Akcize naše nasušne

On objašnjava da, dokle god traje Uredba, niko ne može precizno da odredi cene koje će biti akutelne naredne nedelje, ali da je jasno da će cene nastaviti da rastu. U razgovoru za Novu on ističe da će se rast cena dešavati prvenstveno jer se na ovaj način “puni državna kasa”.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković visoke cene objašnjava kroz dva najvažnija faktora: to što je nafta berzanska roba, kao i akciznu politiku Srbije.

Kako objašnjava za Novu, Srbija ima najoštriju akciznu politiku u regionu, što utiče na to da, iako naša država proizvodi određenu količinu nafte, cene i dalje budu više u odnosu na Makedoniju, koja apsolutno svaki litar goriva uveze.

“Vozači su s pravom ljuti i nezadovoljni, akcize u Srbiji jednostavno su visoke, a dokle će cene biti ovakve – zavisi od mnogo faktora. Svi znamo da država od akciza, ne samo na gorivo, već i na cigarete i alkohol, puni državnu kasu”, kaže Zdravković.

Ipak, Rakić kaže da vozačima u Srbiji nije važno koliko gorivo košta, važno je da ga ima, ali i da se mnogi odlučuju da svoje rezervoare napune u susednoj Bosni i Hercegovini, gde litar goriva košta 180 dinara u protivvrednosti. Ono što Rakić vidi kao problem je i to što će, zbog veštačkog održavanja cena na visokom nivou, poskupeti sve što direktno zavisi od transporta, poput žitarica ili uljarica.

“Jednom će se tržište srušiti, cene će podivljati, pa ćemo da vidimo kako će se građani snalaziti tada”, kaže Rakić.

Ključni problem, prema Rakićvim rečima, je devalvacija dinara u odnosu na dolar. Naime, u prethodnih mesec dana, vrednost dolara u odnosu na dinar je porasla. Stoga, jedan dolar sada vredi 111,53 dinara.

“Ovo je problematično zbog toga što, kada je u pitanju nafta, sve se računa u dolarima”, naglašava Rakić.

Nova S