Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, širio je optimizam i izazivao smeh kod građana, a sinoć je njega uspela da nasmeje dopisnica RTS iz Italije Sanja Lučić.

Ona je, između ostalog, govorila kako se Italijani pozivaju da letuju na moru u svojoj zemlji, ali je navela i mere kojih će najverovatnije morati da se pridržavaju na plaži.

– Letovanje u zemlji se intenzivno propagira. Ljudima se ne dopada način na koji mogu da idu na letovanje. Pleksiglas ne dolazi u obzir. Sada se govori da svaka ležaljka i svaki suncobran mora da ima četiri metra distance – rekla je Lučić.

Upravo ova poslednja rečenica slatko je nasmejala prof. dr Nestorovića.

On je, inače, rekao da je je tranzicija iz straha u potpuno opuštanje ljudi bila trenutna, navodeći da je potpuno očekivan blagi porast broja zaraženih po ukidanju mera.

Ističe da su zemlje bivšeg Istočnog bloka bolje prošle od zemalja Zapada zbog primarne zdravstvene zaštite i regionalnih zavoda za javno zdravlje.

Posebno je važno, napominje, što smo sačuvali bolnice i domove za stare i što, osim u niškom gerontološkom centru, nije bilo većih problema.

Izvor: Alo.rs / Foto: Printscreen