Predlaže se i hitno održavanje vanredne sednice Veća ministara BiH na temu žurnog i sveobuhvatnog angažovanja svih raspoloživih kapaciteta Ministarstva odbrane BiH.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić uputio je i službeno zahtev za održavanje hitne sednice Predsedništva BiH zbog migrantske krize.

Komšić, takođe, predlaže da Predsedništvo BiH naloži ministarki odbrane Marini Pendeš da zapovedi upotrebu i razmeštaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih kao i drugih jedinica Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice.

Prema ovom predlogu, upotreba i razmeštaj jedinica Oružanih snaga BiH ne podrazumeva korišćenje naoružanja i bojevih sredstava.

Upotreba i razmeštaj Oružanih snaga BiH duž granice s Republikom Srbijom i Crnom Gorom predlaže se radi problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Azije i Afrike, protivno važećim zakonima i viznom režimu BiH.

Komšić predlaže i da Predsedništvo BiH predloži hitno održavanje vanredne sednice Veća ministara BiH na temu žurnog i sveobuhvatnog angažovanja svih raspoloživih kapaciteta Ministarstva odbrane BiH , kao i upravnih organizacija BiH sa operativnom samostalnošću u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH radi rešavanja problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Afrike i Azije protivnom važećim zakonima i viznom režimu BiH.

Prema ovom predlogu, Predsedništvo BiH predlaže hitno održavanje sednice Veća ministara BiH budući da je Ustavom BiH propisana isključiva nadležnost institucija BiH kad je u pitanju politika i regulisanje pitanja imigracije, izbeglica i azila.

Izvor: Alo / Foto: Printscreen