Beloruski lider Aleksandar Lukašenko objavio: „Belorusija podigla borbenu gotovost na NAJVIŠI NIVO zbog dešavanja u Rusiji“

Na osnovu izjava beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka na konferenciji za novinare u Minsku, saznajemo da je Belorusija podigla borbenu gotovost svoje vojske na najviši nivo zbog događaja koji su se odvijali u Rusiji 24. juna.

Lukašenko je izjavio da je dao naređenja da vojska bude u stanju potpune borbenosti.

On je istakao da je beloruski narod sa zabrinutošću pratio pokušaj pobune grupe Vagnera u Rusiji, te da su mnogi građani to doživeli emotivno jer smatraju da je njihova domovina jedinstvena sa Rusijom.

Lukašenko je naglasio da Belorusija brani teritoriju i slobodu svojih naroda od Bresta do Vladivostoka, ističući da beloruski narod zna kako da brani svoju zemlju.

On je takođe izrazio uverenje da će Belorusija biti jača od svih izazova. Predsednik je istakao da postoji pretnja sa Zapada koja lebdi nad njegovom zemljom.

Lukašenko je rekao da je sadašnja generacija Belorusa suočena sa ispitom izdržljivosti.

Njihova misija je da sačuvaju mir za koji su se žrtvovali njihovi preci i da budu jači od pretnji koje dolaze, posebno sa Zapada.

Istakao je da ne razmišlja samo o tehničkim mogućnostima, već da je snaga najvažnija.

Takođe je spomenuo da je Jevgenij Prigožin, šef grupe Vagner, stigao u Belorusiju nakon što je bio proteran zbog pokušaja pobune protiv ruske vojske. Avioni povezani sa Vagnerom su sleteli u Belorusiju iz Rostova na Donu i Sankt Peterburga.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pozvao borce grupe „Vagner“ da potpišu ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane, da se vrate kući ili da odu u Belorusiju. On je izjavio da su većina boraca te grupe patrioti koji su bili izmanipulisani