Klijentkinja Zagrebačke banke iz Novalje je dokazala sudu da je celi ugovor koji je sklopila s bankom o kreditu u švajcarskim francima ništavan i da banka mora da joj vrati celi iznos kredita.

Radi se o gotovo 84.500 evra s kamatama.

Udruženje Franak je saopštilo da je doneta još jedna presuda kojom je utvrđeno da je ugovor u švajcarskim francima ništavan, ali da je to prva presuda kojom je nepravosnažno utvrđeno koliko tačno novca banka mora zbog toga da plati potrošaču.

Presudom iz Zadra utvrđeno je da Zagrebačka banka mora da vrati 630.000 kuna (84.500 evra), da plati zatezne kamate i još i 62.000 kuna (8.300 evra) sudskih troškova.

Indeks navodi da će banka na kraju platiti preko milion kuna, pri čemu je kredit bio sklopljen na 550.000 kuna (116.000 švajcarskih franaka).

U pitanju je, inače, konvertovan kredit, ali to sudu nije bilo od značaja.

– Važno je reći i to, da osim odluke o ništetnosti CHF ugovora, Vrhovni sud RH uskoro mora odlučiti i o spomenutim izvanugovornim obvezama vezanim za obeštećenje po kolektivnoj presudi u slučaju franak za konvertirane ugovore o kreditu. To znači, nakon što je utvrdio da konverzijom nije izgubljeno pravo potrošača na tužbe, VSRH sada mora utvrditi i matematički obračun obeštećenja – navodi se u saopštenju udruženja.

Izvor: Srbijadanas