ALJBIN KURTI PRIZNAO! PA ZAKUKAO HRVATIMA NA SAV GLAS: Srbija ulaže u vojsku više nego ceo Zapadni Balkan!

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zakukao je u hrvatskim medijima zbog toga što je Srbija postala vojna sila u regionu. On je za zagrebački „Večernji list“ kazao da je zabrinut zbog toga što Srbija trenutno troši na vojsku više nego sve druge države na Zapadnom Balkanu zajedno.

Srbija trenutno troši više na vojsku nego ostalih pet država Zapadnog Balkana zajedno. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Severna Makedonija zajedno ne troše toliko koliko to čini Srbija. Ona to ne radi zbog Mađarske i Rumunije i ova militarizacija Srbije je za nas veoma zabrinjavajuća – zakukao je Kurti, koji je predsednika Srbije Aleksandra Vučića optužio da navodno želi da od takozvanog Kosova napravi „nefunkcionalnu državu“.
On je za „Večernji list“ nastavio sa svojim jadikovanjem pa je kazao da je takozvanom Kosovu najveći problem Srbija koju je uporedio sa Nemačkom u periodu između dva svetska rata.

Kurti je takođe naveo i da se Srbija na Zapadnom Balkanu ponaša kao Ruska Federacija, te da od Republike Srpske u BiH pravi Belorusiju, a od Crne Gore Ukrajinu.

On je dodao da se Priština zalaže za obostrano priznanje i da od toga nikada neće odustati. Na pitanje zagrebačkog „Večernjeg lista“ da li bi pristao na razmenu teritorija, Kurti je odgovorio negativno i naveo da građani ne žele takve poteze.

– Mi smo demokratska republika i takvih rešenja neće biti na stolu. To je i razlog zašto sam pobedio na izborima, jer narod Kosova ne želi tako nešto. Mislim da ni Srbi ne žele tako nešto – naveo je on.

Na pitanje kako gleda na kritike koje je izneo predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj na akciju specijalne jedinice kosovske policije na severu takozvanog Kosova, Kurti je istakao da one nisu bile usmerene protiv bilo koje nacionalnosti ili zajednice.
Zagrebački „Večernji list“ pitao je Aljbina Kurtija da li je strahovao od izbijanja rata između takozvanog Kosova i Srbije nakon poslednje akcije na severu, a on je rekao da se ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović zajedno s ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom pojavio na Jarinju, i da su obišli srpske vojne snage.

– Tu je bilo i oklopnih vozila, a iznad njih su podigli vojne avione „mig 29“. Te avione su uzeli od Ruske Federacije. Tenzije su sigurno jako porasle, ali ne zbog nas. Hteli su da nas zastraše, zaprete nam, ali nismo odustali i na kraju je sve završilo u Briselu, i danas sam srećan što imamo meru reciprociteta na registarskim tablicama – rekao je on.

Dodao je da se protivi stvaranju ZSO u skladu s potpisanim Briselskim sporazumom. Kurti je opet uporedio situaciju na takozvanom Kosovu sa onom u BiH.

– Beograd na sličan način želi da na Kosovu ima državu koja se neće zvati republika, nego asocijacija i da se unutar Kosova zove republika, ali neće biti država. Tako nešto neću dopustiti ni iz opozicije ni s pozicije moći – rekao je on.

Izvor: Alo.rs