Toplotni talas zahvatio je Arktik, a na norveškom arhipelagu Svalbaru izmereno je čak 21,7 stepeni Celzijusovih.

Na tom području temperature u julu iznose od pet do osam stepeni Celzijusovih.

Sa 21,7 stepeni izmerenih u 18.00 časova po lokalnom vremenu u nedelju blizu mesta Longyearbyen, arhipelag je imao najtopliji dan od početka merenja.

-Prethodni rekord dogodio se 16. jula 1979. godine, kada je bilo izmereno 21,3 stepeni, rekao je meteorolog Kristen Gislefos.

Grupa ostrva poznatijih po imenu Špicberg nalazi se hiljadu kilometara od Severnog pola.

Leto je ove godine obeleženo neuobičajeno toplijim vremenom u ruskom Arktiku – temperatura od pet stepeni Celzijusovih iznad normale zabeležena je u januaru u Sibiru, a vrhunac od 38 stepeni početkom jula u arktičkom krugu.

Prema zvaničnom norveškom izveštaju “Klima u Svalbardu 2100.”, prosečna temperatura na Svalbardu za period od 2070. do 2100. trebalo bi da poraste od sedam do 10 stepeni Celzijusovih u odnosu na period od 1970. do 2000. godine, ako se nastavi dosadašnji uticaj čoveka na klimu.

Na Svalbardu je smeštena i “Vegetaciona Noina arka”, osnovana 2008. godine, a reč je o banci u kojoj se čuvaju semenja za budućnost u slučaju kataklizme.

Taj “biljni sef” osmišljen protiv klimatskih promena i sam je bio žrtva globalnog zagrevanja.

Poznat po polarnim medvedima, Svalbard predstavlja paradoks jer se na njemu nalazi i rudnik uglja, čija prerada i upotreba stvara najviše gasova staklene bašte.

Bilo je potrebno uložiti 20 miliona evra da bi se sanirao pošto su u njega 2016. prodrle vode izazvane topljenjem permafrosta – večno zamrznutog tla u arktičkom području.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen