ALARM UPALJEN! DRAMATIČNE PROMENE U SUNČEVOM SISTEMU: Naučnici zbunjeni: „Ovo je neočekivano“

Nalazi su napravljeni na osnovu skoro dvodecenijskog praćenja temperature na najdaljoj planeti od Sunca.

– Promene su neočekivane. Od kada posmatramo Neptun koji prolazi kroz svoje rano južno leto, očekivali smo da temperature polako počnu da rastu, a one su padale – kaže Majkl Roman, predvodnik nove studije.

Varijacije u temperaturi su bile toliko šokantne da istraživači nisu znali kako tačno da ih objasne. One bi mogle da budu uzrokovane hemijskim procesima na planeti, vremenskim promenama ili promenama na Suncu, a naučnici se nadaju da će u budućnosti moći da objasne promene.

– Mislim da je Neptun veoma zanimljiv za mnoge od nas zato što znamo veoma malo o njemu. Sve ovo što smo sada otkrili ukazuje na prilično komplikovanu sliku atmosfere Neptuna i kako se menja tokom vremena – istakao je Roman.

Neptun prolazi kroz sezonske promene, kao i Zemlja, dok prolazi oko Sunca. Međutim, na Neptunu promene idu mnogo sporije, oko 40 godina, pošto jedna Neptunova godina traje kao 165 na Zemlji. To znači da su naučnici veoma radi da razumeju koliko dugo i kako se sezonske promene odigravaju, posebno u trenutku letnje dugodnevnice na južnoj hemisferi Neptuna.

Kako bi ih pratili pregledano je više od 100 detaljnih termalnih, infracrvenih snimaka planete. Utvrdili su da iako je leto došlo, veći deo planete je zapravo postao hladniji. Ali onda je južni pol ponovo počeo da se zagreva. Između 2003. i 2018. godine, prosečna temperatura na Neptunu opala je za 8 stepeni, a onda je na južnom polu porasla za 11 između 2018. i 2020. godine.

Nijednu od rapidnih promena naučnici nisu očekivali. Posmatrani period je kraći od jednom godišnjeg doba, pa su stručnjaci očekivali mnogo blaže varijacije.

Izvor: Srbijadanas.com